Húsvéti Gluténmentes Kenyerek
Családunkban is hagyomány a húsvéti készülődés, melynek velejárója a kalács- és kenyérsütés. Idén, kicsit előbb kezdve kipróbáltam egy új kenyér receptet. Teljesen gluténmentes, tejmentes, tojásmentes és cukormentes.
Összetevők:
- 250 gramm Miklós Gluténmentes kenyérliszt keverék
- 150 gramm Miklós Gluténmentes universal liszt
- 50 gramm Eden Premium Vegán rizsliszt
- 50 gramm Eden Premium Vegán csicseriborsó liszt
- 8 gramm gluténmentes száraz élesztő
- Kb. 300 ml langyos víz (annyi, hogy gyúrható maradjon a tészta
- 12 gramm Himalája só
A kenyér alapja Miklós gluténmentes kenyér liszt keverék, hozzá fehér rizslisztet és csicseriborsó lisztet adtam, könnyedségét (erre visszatérek) a szintén gluténmentes száraz élesztő adja.
Langyos vízben egy kicsit felfuttasztottam az élesztőt, majd mindent keverőtálba tettem, pihent fél órát, aztán nekiálltam a formázásnak. A nyújtáshoz, szóráshoz a kenyérliszt keveréket használtam.
Minden alapanyagot összedolgozva egy könnyen gyúrható tésztát kapunk. Ezek a tészták a kelés, sütés során másképp viselkednek a hagyományos fehér lisztnél, kicsit “szétterülnek”, jobban “tapadnak”, a formázása nehezebb, a tészta állaga ragacsosabb. Ahogy tapasztaltam, tökéletes tigriskenyér lett volna.
Egyébként a kenyér elég sűrű lett, picit könnyedebb állagot szerettem volna elérni, de majd a következő receptnél.
Elterveztem, hogy ennek a kenyérnek igazi, húsvéti motívumot adok, hááát… 3 gyermekünk közül egy találta ki.