Laktózmentes, tejmentes, teljes tejmentes
Laktózmentes, tejmentes, teljes tejmentes
Manapság egyre „felkapottabb” téma a laktózmentes táplálkozás. Trend vagy egészségmegőrzés?
A tej fő összetevői a víz, zsír, fehérje (többnyire kazein. és tejsavófehérje), laktóz (köznapi nevén tejcukor), valamint kisebb mennyiségű ásványi anyagok, és vitaminok.
Ebben a bejegyzésben a két "problémás" alkotó elemét nézzük át. Kezdjük is a talán legelterjedtebb intoleranciát okzó résszel a Laktózzal, vagy másnéven Tejcukorral.
Laktózintolerancia esetén a szervezet nem képes a laktóz (tejcukor) lebontására.
Számos kellemetlen tünetet okozhat: puffadást, hasfájást, emésztési zavarokat. Ilyenkor keressük a boltok és webáruházak polcain a laktózmentes termékeket, amik többségének íze, állaga, felhasználhatósága megegyeznek a „eredeti” termékkel, azonban vagy a gyártás során valamilyen technológiával eltávolítják a laktózt, vagy hozzá adnak enzimeket, leggyakrabban laktáz enzimet (amit az intoleranciában szenvedők szervezete nem tud, vagy kevesebbet tud előálltani), amely lebontja a tejcukrot hagyományos cukorrá, amit könnyebb megemészteni.
Odafigyelni azonban nem csak a tejtermékek esetében szükséges. Szinte mindenhez használnak tejet, vagy tejcukorot, vagy egyéb tejszármazékot, legyen az pékáruk, snack-ek, felvégottak, vagy más húskésztmény.
Az élelmiszer iparban széles körben használják az édesítésen (tejcukor) kívül az élelmiszerek textúrájának javtáshoz, tartóssá tételéhez, sűrítőanyagként és stabilizátorként is használják. Ugynacsak megtalálható a táplálék kiegészítőkben (főként a sporttáplálékokban), mert növeli a fehérje felszívódásának hatékonyságát, és az energia biztosítását.
Egyszóval érdemes minden esetben megnézni, hogy a termék, amit leveszünk a polcról tartalmaz-e laktózt, vagy tejet (és ezáltal tejcukrot).
Mivel ez az intolerancia típus egyre elterjedtebb, mostanra szinte mindenféle termékből (főként alapanyagoból) készítenek laktózmentes változatot.
Talán kevésbé elterjedtebb, azonban annál súlyosabb tünetekkel jár a tejfehérje allergia.
Teljes tejmentes diéta esetén nem csak a laktóz elkerülése a cél, hanem elengedhetetlen a tejfehérje, a kazein elhagyása is. Ilyenkor jellemzően növényi alapú tejtermék helyettesítőket keresünk. Egyébként van egy ilyen könyv is: Tejmentes ételek, azaz teljes tejetlenség. Találó, lehet teljes fejetlenség is belőle, mert a címkén különböző álnevekkel jelenítik meg a tej tartalmat, amit teljes diéta esetén meg kell tanulnunk. A teljesség igénye nélkül: tejpor, tejzsír, író, vaj, vajolaj, laktalbumin, laktoferrin, tejsavó, savópor, savó, tejszín, tejfehérje, vajzsír, tejcukor… Mindent alaposan meg kell nézni ebben az esetben is, pékáruk, felvágottak, húsok, alapanyagok, snackek… A termékeknél a weboldalon mi is minden esetben feltüntetjük, kategorizáljuk a termékeket és segítünk, hogy változatos édességeket, alapanyagokat találjatok a kínálatban. A blogon pedig jönnek a receptek!