Gluténmentes
Milyen élelmiszerekből, alapanyagokból állítsuk össze a gluténmentes ételeket, édességeket, ha nem ehetünk glutént, vagy egyszerűen csak kevesebbet szeretnénk fogyasztani? A legnagyobb kihívás a búza helyettesítése, ami a hazai táplálkozás egyik legnépszerűbb alapanyaga. Minden vásárláskor alaposan tanulmányozzuk át a terméken szereplő címkét, mert csak akkor tekinthető egy liszt, lisztkeverék teljesen gluténmentesnek, ha azon fel van tüntetve: „teljes gluténmentes”, akkor mondhatjuk, hogy a termékünk biztosan nem keresztszennyezett. (Nem megy át gluténtartalmú alapanyag a gyártósoron.)
Sokszor gondoljuk, hogy egy-egy panasz, tünet mögött a glutén áll. Emésztési problémáknál, bél problémák esetén jogosan gondolhatunk erre és kezdhetjük kivezetni az étrendünkből. Mi is kísérletezünk, mert a családban van igazolt glutén érzékeny, így a nagyobb családi összejövetelek esetén mindig készülünk teljesen gluténmentes ételekkel, édességekkel, desszertekkel. Az ötletek tárháza kimeríthetetlen, egy kis fantáziával csodás étel és desszert különlegességeket készíthetünk.
Ebben is segítek, receptekkel, alapanyagokkal és továbbra is lehet válogatni a termékek között is, hiszen nem mindig jut idő teljes gluténmentes desszert elkészítésére. Én mindig arra törekszem, hogy az elkészült étel, sütemény, torta mindenki számára fogyasztható legyen, a hagyományos házi konyhától ízben, állagban nem mutatkozik különbség, így az esetek többségében ízlik is mindenkinek, vagy nem fedeznek fel óriási különbségeket. És ne felejtsük el, hogy egy étel, egy sütemény akkor a legfinomabb, ha szép is. :)